Hikayemiz
Sıtkı Türker DOĞANER
DOĞANER ailesi Kadıoğlu ve Okçularlı aileleri olarak 1850 yılında o zamanlar ismi Niftepe olan Kemalpaşa ilçesinin Armutlu köyüne yerleşirler. O köyün ilk kurucularındandır bu aileler ve köyün 1 numaralı ilk hanesinin sahibi olurlar. Büyükdede 1873 yılında ilk zeytinliğine ve eski taş sistem işliğine sahip olurlar. Yıllar içinde köyün içinde farklı zamanlarda iki farklı işlik işletirler. Ailenin beşinci kuşak soylarından birçok aile hala Armutlu’da yaşamaktadırlar ve zeytin yetiştiriciliği yaşamlarında önemli yer almaktadır.
Türker Doğaner 1964 yılında İzmir’de doğmuştur ve sırasıyla Bornova Anadolu Lisesi’ni 1982 yılında ve İstanbul Mimar Sinan Üniversite’sini Mimarlık Fakültesini 1987 yılında bitirmiştir. Mimarlık mesleğine üniversite sonrası ABD’de 10 yıl süreyle devam etmiş, sonrasında Türkiye’ye dönerek mesleğini İzmir’de mimar ve müteahhit olarak devam etmiştir.
Türker Doğaner Türkiye’ye döndükten sonra aile yadigarı Kemalpaşa Armutlu’da bulunan zeytinliklerde ablaları Psikiyatrist Doç. Dr. İnci Doğaner ile Uzm. Dr. Ufuk Doğaner ile birlikte çiftçilik de yapmaya başlamıştır.
Uzun Yıllar çiftçilikle uğraşan Türker Doğaner zeytin ve zeytinyağında kaliteli üretime önem vermiş o yıllarda kafasında bir zeytinyağı fabrikası ile markası oluşturmaya başlamıştır.
Nedim EKMEKÇİLER
1962 Yılında İzmir Bornova’da doğdu. Dedeleri 1902’de Girit’den göç edip Bornova’ya yerleşmişler. Bornova’da hem çiftçilik yaparken hem de Fırıncılık yapmışlar. Nedim Ekmekçiler ilk, orta, lise ve üniversiteyi Bornova’da okudu. Sırasıyla 9 Eylül İlköğretim Okulu, Bornova Anadolu Lisesi ve E.Ü Ed. Fak. İngiliz Dili ve Ed. Bölümünü bitirdi. Çocukluğu Bornova ovasında meyve ağaçları ve Manisa yolu üzerinde zeytin ağaçları arasında geçti.
Üniversite sonrası 38 yıllık iş hayatı 16 yıl boyunca önce tekstil sektöründe, son 22 yılımı da gıda sektöründe özellikle zeytinyağı alanında geçirdi.
1986 yılında Yaşar Holding firması Yaşar Dış Ticaret firması Gıda Departmanında iş hayatına atılan Nedim Ekmekçiler bu ilk şirketinde uluslararası pazarlama işini öğrendi ve alanında uzman oldu vr hayatı boyunca uluslararası pazarlama yaptı. 2004-2010 Yılları arasında EGE NKM Gıda A.Ş firmasında Satış Direktörü görevinde, 2010-2011 yılları arasında AYDIN ORTAK GİRİŞİM ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA RAFİNERİSİ A.Ş firmasında, 2011-2013 yılları arasında OLIVOS Zeytinyağları A.Ş firmasında Genel Müdür Vekilliği görevinde bulundu. Çalıştığı firmalarda zeytinyağı ihracatı yoğun olduğu için hem Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Genel Kurulları ile tüm dünyadaki zeytinyağı üretim rekolteleri, tüketim ve ihracat istatistiklerini takip etti. Zeytinyağı pazarlamak için Frankfurt, Paris, New York, Madrid, Barcelona, Singapur, Tokyo, Moskova gibi fuarlara katıldı. Uluslararası Zeytin ve zeytinyağı üretim koşullarını araştırmak için İspanya ve Yunanistan’ı, Yunanistan’da Girit adasını burada düzenlenen fuarları ve kooperatifleri ziyaret etti.
2004-2008 yılları arasında Ege İhracatçı Birlikleri Su Ürünleri ve Hayvansal Mamülleri Birliğinde iki dönem YK üyeliği yaptı. YK içinde Bal ihracatından ve Bal ihracatının geliştirilmesinden sorumlu YK üyesi olarak Bal Üreticileri ve İhracatçıları ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte Ekonomi Bakanlığı arasındaki görüşmelerden sorumlu kişi idi. İlgili Bakanlıklarda birçok toplantı ve yurt dışı fuarlara katıldı.
Çalıştığı tüm zeytinyağı firmalarında satın alma sorumluluğu kendisine aitti, bu yüzden tüm Türkiye’deki zeytinyağı üretim, hasat ve kalitelerini takip ederken üreticileri sürekli ziyaret edip, zeytin ve zeytinyağını bölgelere göre arazide, sıkım fabrikalarında ve depolarında gözlemledi. Satın alınan zeytinyağlarının kimyasal ve duyusal kalite kontrollerini firmalarının kalite laboratuvarlarında ekibiyle birlikte yapardı. Zeytinyağının özellikle Türkiye zeytinyağının marka olarak oluşturulmasında, ulusal ve uluslararası alanlarda bilinirliğinin attırılarak pazarlanması çalışmalarında ekipler oluşturdu, onları eğitti ve onlara liderlik etti. 2014 yılından bu yana serbest olarak başta zeytinyağı olmak üzere farklı gıda ürünlerinde üreticilere ihracat konusunda danışmanlık hizmeti verirken ayrıca yine farklı ülkelerdeki alıcılara yine başta zeytinyağı olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinin ihracatında aracılık ve danışmanlık hizmeti verdi. 2010 yılından bu yana da Kanada Pristine Promotons firmasının Türkiye Temsilciliğini yapmakta olup bu firma adına başta zeytinyağı olmak üzere farklı gıda ürünlerinin alım ve ihracatını yapmaktadır.
2015 yılından bu yana Zeytindostu Derneği üyeliğini sürdüren Nedim Ekmekçiler, halen bu derneğin ikinci dönemdir YK üyeliğini yapmaktadır.
Özel meraklarından biri de fotoğraf çekmektir. Halen İzmir Doğa Fotoğraf Topluluğu, İZDOF, bünyesinde fotoğraf çalışmalarımı amatör olarak devam ettirmektedir. Çektiği konular doğa, kent-insan-yaşam konularıdır. Ulusal ve uluslararası birçok yarışmada ödüller almıştır. Fotoğrafları farklı albümlerde basıldı ve farklı mekanlarda sergilendi. Zeytindostu Derneğine üye olmadan önceki bu derneğin düzenlediği Fotoğraf yarışmalarının hepsine katıldı, bu yarışmalardan birinde birincilik ödülü vardır.
Özel meraklarından biri de zeytin ağacı ve kültürünü fotoğraf yoluyla belgelemektir. Bu amaçla Türkiye’de ve dünyada birçok zeytin üretim bölgesini, zeytin-zeytinyağı müzelerini, anıt ağaçlarını gezdi, gördü ve fotoğraflarla belgeledi. Zeytin ve zeytinyağını tarihsel yolculuğu içinde bitmeyen hikayesini incelemeye devam ediyor. Zeytinyağını bilmeyenlere bu Ölmez Ağacının hikayesini ve önemini anlatıyor. Son 15 yıl içinde zeytin ve zeytinyağı üzerine çektiğim fotoğraf ve videolarlan oluşan “Ölmez Ağacı, Zeytin” adlı bir sunumu 2014 yılında hazırlayıp, izleyicilere sundu. Çok ilgi çeken bu sunumda zeytin ağacının Antik çağdan günümüze kadar olan süreçte zeytin fidanı dikimi, bakımı ve budanması, zeytin taşıyan kuşlar, zeytin taneleri ve ağaçları, zeytin hasadı, sıkım fabrikaları, pirina fabrikaları, dolum tesisleri, pazarlama faaliyetleri, zeytinyağı müzeleri gibi konuları görsel ve şiirsel olarak anlatmaya çalıştı. Bu sunumu halen belli toplantılarda zeytin ve zeytinyağının hikayesini merak edenlere tekrarlıyor. Yine 2015 yılında başlattığı bir proje ile Ölmez Ağaç Zeytin sunumunu 20’den fazla ilk, orta ve lise öğrencilerine sundu, onlarla söyleşide bulundu, sonrasında ise öğrencilerle birlikte her okul bahçesine 40’ar 50’şer adet zeytin fidanları diktiler. Bu fidanlar artık öğrencilerle birlikte büyüdüler ve meyve vermeye başladılar.
“Ölmez Ağacı Zeytin” fotoğraf sunumumla birlikte “Tarladan Sofraya ve ihracata Zeytin Yetiştiriciliği ve Sorunları” konusunda 2015 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası organizasyonunda Salih İşgören Meslek lisesi öğrencilerine bir sunum eşliğinde anlatmıştır.
Bornova Anadolu Lisesi bünyesinde Fotoğraf Kulübünün 20 yıllık sorumlusu ve eğitmenliğini yaptı. Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfında farklı dönemlerde YK üyesi olarak çalıştı. Bornova Anadolu lisesi içinde geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz 30 zeytin ağacı fidanlığı ile birlikte okul bahçesi içinde yer alan 200’e yakın zeytin ağacının hasatını öğrencilerle yapıp, ilk hasattan 500 cc’lik 300 şişe ürün elde edilerek. BalOlive markasını oluşturup, bu ürünün geliriyle öğrenci bursu oluşturdu.
Fotoğraf dışında aktif scuba dalgıçlığı ve olta balıkçılığı hobileri ile hayata devam etmektedir. Altay Spor Kulübü Genel Kurul üyeliği ve ayrıca Altay Vakfı ile Altay Sosyal Dayanışma Derneği Üyesidir.
Evli ve bir kızı vardır. İzmir Karşıyaka’da yaşamaktadır.
“When we dream alone it is only a dream, but when many dream together it is
the beginning of a new reality.”
Friedensreich Hundertwasser
“BİR KİŞİ DÜŞLEDİĞİNE HAYAL İKİ KİŞİ DÜŞLEDİĞİNDE BU GERÇEKLİĞİN BAŞLANGICIDIR”
Türker Doğaner uzun yılardır Kemalpaşa Armutlu’da bulunan kendi zeytinliklerinde çiftçilik yaparken, Bornova Anadolu Lisesine 1975 yılında birlikte girip birlikte mezun olduğu 50 yıllık arkadaşı Nedim Ekmekçiler ile birlikte bu zeytinliklerin bakımını ve hasatını yapmaya başladılar. Sonrasında zeytinleri farklı zeytinyağı fabrikalarında sıktırdılar.
Bu birliktelik sırasında kendilerine ait bir butik zeytinyağı fabrikası ile markalarının olmasını düşledir. Bu konuda uzun araştırmalar yaptılar. Yaptıkları araştırmalar sonucunda 2020 yılında butik zeytinyağı fabrikası açmak ve bir marka oluşturmak konusunda fikir birliğine vardılar. 2020 yılında başlayan teşvik, yasal izinler ve inşaat süreleri sonunda Sıtkı Türker Doğaner ablaları Psikiyatrist Doç. Dr. İnci Doğaner ile Uzm. Dr. Ufuk Doğaner ortaklıkları ve Nedim Ekmekçiler’in zeytinyağı satış ve pazarlama uzmanlığıyla ile birlikte bugün Aydın’da yerleşik yerli marka HAUS firmasının ürettiği en modern ve haya almayan sistemli kaliteli zeytinyağı üretmeye yönelik butik bir zeytin sıkım makinası olan Oleaphenol aldılar.
Hep birlikte DOĞANER ZEYTİN ÇİFTLİĞİ adıyla hem bir marka oluşturdular hem de bir butik zeytinyağı fabrikası kurdular. Kasım 2024’de faaliyete geçen fabrika çok yoğun bir sezon ile çok kaliteli zeytinyağları üretmeye başladılar.
Fabrikanın kuruluşunda amaç olarak edinilen çiftçinin kaliteli zeytin üretimine teşvik edilmesi bu konuda kendilerine eğitim verilmesi bu sayede elde edilecek kaliteli zeytinyağı ile çiftçinin daha kaliteli zeytinyağı tüketeceği daha fazla para kazanacağı fikrini uygulamaya başladılar. Soğuk sıkım ile sıcak sıkım farkını örnekleriyle anlatmaya başladılar. Soğuk sıkım yapmak isteyen çiftçilere kapılarını açtılar. Fabrika halen sabahları isteyen çiftçiye soğuk sıkım günün ilerleyen saatlerinde de sıcak sıkım yapmaktadır.
Fabrikanın üzerinde kurulduğu kendi zeytinliklerinde ve çevre zeytinliklerde ağırlıklı olarak memecik, tekir, trilye, Edremit, çilli, akzeytin gibi çeşitler bulunmaktadır.
DOĞANER ZEYTİN ÇİFTLİĞİ kurulduğu ilk yılda sadece kaliteli zeytinyağı üretmek konusuna odaklanacak, sonraki yıllarda yine kendi markasıyla zeytin, zeytinyağlı sabun ve farklı yöresel ürünleri de üretip satmayı planlamaktadır.
“ÖNCELİĞİMİZ KALİTELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETMEKTİR”
"We shall build good ships here. At a profit - if we can. At a loss - if we
must. But always good ships".
Collis Potter Huntington
“Biz kaliteli gemiler üreteceğiz, zarar etsek de kaliteli gemiler üreteceğiz”